Telinevoimistelu

 

Kuva: Suomen Voimisteluliitto, kuvaaja Aki Rask.

 

Haka Gym aloitti telinevoimistelun uutena lajina syksyllä 2012. Toiminta käynnistettiin Voimisteluliiton telinevoimisteluammattilaisen, Riku Koivusen tukemana. Haka Gym valittiin yhtenä seurana Suomen Voimisteluliiton poikien telinevoimistelun kehittämishankkeeseen, jonka tavoitteena oli kasvattaa poikaharrastajamääriä seuroissa sekä lisätä telinevoimistelun harrastusmahdollisuuksia.

Tunneilla harjoitellaan telinevoimistelun alkeita sekä monipuolisesti telinevoimistelun eri osa-alueisiin sekä harjoittelemme liikkuvuutta, kehonhallintaa ja perusliikkeitä. Voimisteluliiton hankkeen päätyttyä seurassa on tarkoituksena määrätietoisesti jatkaa harrastamismahdollisuuksien kehittämistä kaupungissa tarjolla olevien resurssien puitteissa.
 

 

Telinevoimistelu on Kansainvälisen Voimisteluliiton, FIG:n (Fédération internationale de gymnastique) virallinen voimistelu- ja kilpaurheilulaji, jossa kilpaillaan ennalta määrätyillä telineillä. Laji kehittää ja vaatii urheilijalta huipputasolla voimaa, liikkuvuutta, kestävyyttä, notkeutta, kehonhallintaa ja koordinaatiota.

Miesten telinevoimistelu on monipuolinen, pitkän historian omaava urheilulaji ja nykyaikaisten olympialaisten laji vuodesta 1896 lähtien. Miesten telinevoimistelussa kilpaillaan kuudella telineellä, jotka kansainvälisessä suoritusjärjestyksessään ovat permanto, hevonen, renkaat, hyppy, nojapuut ja rekki. Kilpailussa kilpaillaan erikseen jokaisen telineen voitosta, kuusiottelun voitosta sekä joukkuekilpailussa.

Naisten telinevoimistelussa kilpaillaan neljällä telineellä, jotka ovat kansainvälisessä suoritusjärjestyksessä lueteltuna hyppy, nojapuut, puomi ja permanto. Kilpailussa kilpaillaan erikseen jokaisen telineen voitosta, neliottelun voitosta sekä joukkuekilpailussa. Kilpailuja järjestetään runsaasti vuosittain naisille ja miehille. Syksyllä 2006 on tullut voimaan uudet, tiukemmat säännöt, jotka koskevat muun muassa pisteytystä.